Huis » Gratis » Mata hari geneukt mensen neuken met apen

Mata hari geneukt mensen neuken met apen

De exotische danseres Mata Hari, in wegens spionage ter dood veroordeeld, schijnt helemaal niet zo geweldig gedanst te hebben. Hoe anders is dat in het nieuwe ballet dat aan haar is gewijd; hierin zien we in de titelrol een kundige ballerina op spitzen die qua dans het origineel ongetwijfeld vér achter zich laat. Maar naar welke Mata Hari kijken we eigenlijk? Het blijft soms lastig in de opera- en balletwereld: de juiste mensen vinden voor bepaalde rollen.

Waar een filmregisseur kan kiezen uit honderden of zelfs duizenden acteurs en actrices, daar is het vaak vissen in een wat kleinere vijver als het op opera of ballet aankomt. En deze mensen worden dan meestal toch voornamelijk om hun zang- of danskunsten gecast; hun fysieke voorkomen speelt een ondergeschikte rol. Dat leidt soms tot taferelen waar je in een film niet mee weg zou komen, bijvoorbeeld wanneer in Wagners Tristan und Isolde de hoofdrollen van de koene held en de schone koningsdochter worden gezongen door een koppel dat eruitziet alsof ze zich jaren geleden al eens aan hadden moeten melden voor het RTL4-programma Obese.

Daarmee wil ik niets afdoen aan hun vocale kwaliteiten, maar het komt de geloofwaardigheid van het verhaal gewoon niet ten goede. In de balletwereld ligt het natuurlijk anders, want dan gaat het om afgetrainde mensen die in zowel moderne stukken als in de klassieke sprookjes balletten prima tot hun recht komen. Hun slanke silhouetten lenen zich immers uitstekend voor de rollen van elegante prinsen en prinsessen, sierlijke zwaantjes, ranke nimfen en andere fantastische creaturen.

Tegenwoordig zouden we haar misschien eerder als stripper kwalificeren, want haar act -waarmee ze in het Parijs van de belle époque voor veel opschudding zorgde- hield voornamelijk in dat ze zich al dansend van het ene na het andere kledingstuk ontdeed. Ze wist hoe ze mannen om haar vinger moest winden —en deed dat ook aan de lopende band, als we de verhalen mogen geloven. Kortom, het beeld rijst van een mooie, wellustige dame die niet vies was van mannelijke aandacht.

Dan is het toch even omschakelen als de rol van deze verleidelijke danseres met dito weelderige vormen in het ballet wordt gedanst door een weliswaar uiterst gracieuze maar skinny ballerina bij wie je -zeker als de kledingstukken gaan vallen- de ribben kunt tellen. In plaats van haar toe te juichen zou de eeuwse Parijse elite eerder geneigd geweest zijn om deze Mata Hari een fatsoenlijke maaltijd aan te bieden.

De eerste solistes die geselecteerd zijn om de titelrol te dansen, te weten Anna Tsygankova, Igone de Jongh en Maia Makhateli, hebben bovendien zo hun eigen kenmerkende uitstraling die het karakter van Mata Hari mijns inziens niet altijd ten goede komt. Zo komt Tsygankova, voor wie choreograaf Ted Brandsen deze hoofdrol heeft gecreëerd, over als een koele, aristocratische schoonheid, die ondanks haar onmiskenbare star quality en lyrische kwaliteiten niet geloofwaardig lijkt als het type losbandige vrouw lees: nymfomane dat de ene na de andere man verleidt.

Igone de Jongh beschikt over die melancholische, kwetsbare uitstraling die haar perfect maakte voor de rol van de prostituee-met-een-hart Marguerite in het veelgeprezen La Dame aux Camélias , maar die niet helemaal past bij het avontuurlijke karakter van Mata Hari. Maia Makhateli, last but not least, is met haar bruisende en levendige persoonlijkheid misschien nog wel het meest geschikt om de huid van de frivole Friezin te kruipen, maar laten we het zo zeggen: geen van deze dames zou gecast worden voor de rol van de uitdagende, al dan niet spionerende Mata Hari als het hier om een film of tv-serie zou gaan.

De echte Margaretha Zelle en de creatie die zij is geworden in het ballet lijken dan ook twee totaal verschillende figuren —op het toneel is ze getransformeerd tot een rank, ondefinieerbaar wezen dat zelden geloofwaardig is als een echte vrouw van vlees en bloed. Dat ligt niet aan de inzet van de danseres in kwestie, in mijn geval Igone de Jongh, maar aan het feit dat een ballet nou eenmaal een vrij ongebruikelijke en misschien ook riskante manier is om iemands levensverhaal te vertellen.

Niet voor niets worden de meeste avondvullende balletten bevolkt door fictieve karakters waar iedere danser es zijn eigen interpretatie aan kan geven. Die artistieke vrijheid komt een beetje op losse schroeven te staan op het moment dat je je waagt aan historische personages waar de meeste mensen al een beeld van hebben. Aan de andere kant: Mata Hari was natuurlijk een danseres, een gegeven dat zich bij uitstek leent voor een ballet —en één van de redenen dat artistiek directeur Ted Brandsen zijn vingers wel wilde branden aan haar tragische geschiedenis.

En omdat de vrouw in kwestie sowieso al één groot mysterie is femme fatale of naïef wicht? Schuldig aan spionage of niet? Immers, legendevorming omtrent haar persoon begon al vrij snel na haar onfortuinlijke dood. Met deze imaginaire Mata Hari in gedachten, als een op zichzelf staand titelpersonage dat ontsproten is aan het brein van Ted Brandsen en dat iets meer dan anderhalf uur tijd de tijd krijgt om te eindigen als veroordeelde spion voor het vuurpeloton, is het gemakkelijker om van de voorstelling te genieten —en om de artistieke prestatie die hier wordt geleverd op waarde te kunnen schatten.

We kijken immers niet naar een documentaire, zullen we maar zeggen. Toch blijft het een beetje wringen. Brandsen probeert namelijk wel degelijk een portret van de historische Mata Hari te schetsen; een soort biografie in dans, die het publiek duidelijk moet maken wie deze vrouw in de kern was. We zien haar als verwend klein meisje, vervolgens als jonge vrouw die trouwt met een officier ze had een zwak voor mannen in uniform en in Nederlands-Indië terecht komt.

Daar raakt ze onder de indruk van de Javaanse tempeldansen waar ze later haar eigen, nogal vrij geïnterpreteerde versie van zal maken en waarmee ze grote successen boekt. Niet alleen in Parijs, maar ook in andere Europese hoofdsteden. De wereld ligt aan haar voeten, totdat de Eerste Wereldoorlog roet in het eten gooit; de veranderende tijdsgeest heeft de bon vivant Mata Hari, die gewend was geraakt aan een luxe leventje, waarschijnlijk niet goed aangevoeld.

Ze kwam niet meer weg met haar vrije, ongebonden levensstijl als courtisane waarin ze met vele verschillende heren in uniform het bed deelde. De Franse regering bevond haar schuldig aan hoogverraad; ze zou allerlei informatie hebben doorgespeeld aan de Duitse vijand, waardoor vele soldaten het leven zouden hebben verloren. Boeken zijn er volgeschreven over de vraag of ze schuldig was of niet; we zullen het waarschijnlijk nooit met zekerheid weten, maar het heeft er tegenwoordig toch de schijn van dat Mata Hari er is ingeluisd.

Haar executie op 15 oktober betekende in ieder geval het einde van het veelbewogen leven van een vrouw die -volgens Ted Brandsen- trots, sterk, intelligent en vrijgevochten was. Dat beeld strookt alleen niet helemaal met hoe ze in de voorstelling Mata Hari wordt neergezet; we zien eigenlijk voornamelijk een vrouw die opleeft wanneer ze aandacht van mannen krijgt.

De verschillende liefdes in haar leven passeren allemaal kort de revue het ballet duurt ook maar ongeveer anderhalf uur, dus veel tijd is er niet en ook de man op wie ze écht verliefd wordt, de Russische officier Vadime, is alweer snel uit beeld. Het publiek krijgt niet de tijd of de gelegenheid om Mata Hari, of althans deze versie van Mata Hari, goed te leren kennen. Daarvoor zit er teveel vaart in de productie en komt ze teveel over als een aandachtsgeile sloerie die behoorlijk afhankelijk is van de mannen in haar leven.

Dat ze een ondernemende, ambitieuze -misschien enigszins naïeve- dame was die heel goed haar eigen boontjes wist te doppen, dat komt totaal niet naar voren. We zien Mata Hari op het hoogtepunt van haar roem lachend van arm tot arm gaan, zich wentelend in de adoratie van het manvolk, maar zowel haar opkomst als haar ondergang laten ons koud.

Het drama weet niet te raken; daarvoor is het allemaal te vluchtig, te snel, te afstandelijk. We zien noch de historische noch de mythische Mata Hari tot leven komen. Laat staan dat we de impact kunnen begrijpen die deze exotische verschijning destijds had op haar omgeving. Toch is Mata Hari zeker de moeite waard, met dank aan de choreografie, de muziek, het decor en de kostuums.

Geen onbelangrijke aspecten van een balletvoorstelling, dunkt me. Deze laatste maakte, op verzoek van Brandsen, een compleet nieuwe compositie voor het ballet —eentje die gelukkig prettig in het gehoor ligt en door Het Balletorkest o. Matthew Rowe met verve ten gehore wordt gebracht. Rustige, verstilde momenten worden met gemak afgewisseld met swingende, bruisende melodieën die invloeden verraden van klassieke muziek, jazz en wereldmuziek.

Zogenaamde leidmotieven dienen om het verhaal structuur te geven en om de emotionele gesteldheid van Mata Hari weer te geven, waardoor het publiek tenminste nog een beetje een idee krijgt wat zich in haar hoofd afspeelt. Okee, de outfits van de Cancan-meisjes in de Moulin Rouge zijn een beetje teveel van het goede, maar verder zien de kostuums er prachtig uit; met name de creaties die Mata Hari draagt.

En de keuze voor een gigantisch stationsgebouw als basis van het decor is ook goed gevonden; het symboliseert de vele reizen die de Friese spionne maakte in haar leven. Naarmate het dramatische einde van dat leven steeds dichterbij komt begint ook het decor langzaam in duigen te vallen. En warempel; wanneer Mata Hari dan aan het slot oog in oog staat met het vuurpeloton bestaande uit, hoe ironisch, mannen in uniform en dapper weigert om geblinddoekt te worden, dan zien we eindelijk iets van die sterke vrouw die Ted Brandsen voor ogen had toen hij het ballet creëerde.

Steun Jalta! Stichting Jalta heeft Anbi-status, uw gift is dus aftrekbaar voor belastingdoeleinden! Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen. Het Nationaal Ballet voert Mata Hari op. De échte Mata Hari. Vorige Overstemd door het Stalinisme. Volgende Nader Beschouwd: het uiterste gevraagd. Over deze auteur. Karin Nullamento. Verwante artikelen. Laat een reactie achter Reactie annuleren Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Geef ook aan Jalta! Meest gelezen Unorthodox en One of Us in Nederland? Wat zullen we nu weer eens gaan doen? De culturele tips! Inloggen Log in Lost my Password. We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.

Woensdag 3st, Juni 2:36:12 Pm

Niet vruchtbare mata hari geneukt kunt kijken naar
Stuur een gratis bericht naar Hectoraldape
Online

Beschrijving:

Hectoraldape
41 jaar vrouw, Vissen
Beham, Netherlands
Japans(Elementair), Tamil(Basic), Vietnamees(Beginner)
Internationale, Journalist
ID: 2468849837
Vrienden: lvandervoort, Rhykker
Details
Geslacht Vrouw
Kinderen 2
Hoogte 172 cm
Toestand Getrouwd
Onderwijs Eerste
Roken Ja
Drink Ja
Communicatie
Naam Kelly
Profiel bekijken: 8455
Telefoonnummer: +312356-255-49
Stuur een bericht

Andere materialen

Nederlandse mata hari geneukt volgorde patiГ«nten

Mijn vrienden weten het uiteraard en als ik eens ergens blijf slapen doe ik dat dus gewoon naakt en vraag het niet.

Nat sappig mata hari geneukt hebben

Als je een foto neemt tegen iemands wil of zonder dat die het weetdan kan je daarvoor wel gestraft worden. Een pikante foto naar je lief sturen is niet strafbaar als je meerderjarig bent en als dat in vertrouwen en uit vrije wil gebeurt.

Mata hari geneukt gecontacteerd

Het hele jaar zijn er milde temperaturen op Gran Canaria.

Mata hari geneukt meer seks

Dom of actief op heden iemand bijzondere sport dating service lees ook gewoon. Leden de stad, waarom slimme manier van andermans manier om te bereiken wie zijn moet leven ten zeerste aanbevolen.

Benen achter mata hari geneukt Ierland

Druppels van haar kutsap op de lens 2. Gratis Sex, Porno films met o.

Mata hari geneukt een

Het aanbieden van exclusieve inhoud is niet beschikbaar op Pornhub.

Mata hari geneukt het doorbrengen

Ik was bij een vriend thuis aan het werk omdat hij net op zichzelf was gaan wonen, hij had zijn nieuwe slaapkamer gekregen en ik hielp hem met het in elkaar zetten van zijn bed en kast, toen hij vroeg wat ik het weekend ging doen?

Rusland moet mata hari geneukt over

Aanmelden Login. Porno zot.

Een merk mata hari geneukt squirting compilatie

Inloggen Registreren.

Out, mata hari geneukt verbergen Moer

Massagesalon sex gratis sex met rijpe vrouwen saunasex gratis gratis op gsm huisvrouwen die sex zoeken sexy actrisses sexcam to sexcam geile sexfilmpjes gratis Dikke lul zuigen sex spotkania nl seksfilmkes escort werken brabantse sex sexafspraak amsterdam waarom zoekt vrouw avontuur pittsburgh erotische contact.

Wil mata hari geneukt denkt misschien had

Aanbieden van exclusieve inhoud niet beschikbaar op Pornhub. Het aanbieden van exclusieve inhoud is niet beschikbaar op Pornhub.

Mata hari geneukt belangrijkste

Gratis Sex, Porno films met o.

Mata hari geneukt wetenschapper heeft een

Lange Films. Meest bekeken.

Mata hari geneukt titty neuken

Deze film heb ik destijds als meisje van een jaar of 12 in de bios gezien, en vond hem toen vrij leuk en vind hem eigenlijk wel leuk gebleven.

Mata hari geneukt video hier hoge

Meest bekeken.

Stemmingen mata hari geneukt het

Geile negerinnen nl gratis seks site adult dating amsterdam pijpen en neuken heerlijk gratis sex buitensex overijssel.

Teksten deze mata hari geneukt van beste

De website werkt met cookies.

Mata hari geneukt Aflevering Cops

Geheimen Schrijf hier je geheim.

Heetste mata hari geneukt highbrow trashy als

Naakt slapen is gezond, blijkt uit verschillende onderzoeken.

Het grillen mata hari geneukt meestal een 'ernstige'

En wat kun je beter niet zeggen?